Samstag, 17. September 2011

ΤΡΙΛΟΓΙΑ 2 ( Ο ΡΟΝΥ )

΄Αγρια χαράματα, έξω κρύο τσουχτερό που παγώνει τ΄αυτιά, την μύτη, ξεραίνει τα χείλη, κι΄ενα ελαφρό αεράκι που μυρίζει χιόνι.
Ο Ρόνυ, ανεβασμένος σε μια μικρή μεταλική εξέδρα, ελέγχει με τα κυάλια τους διαδρόμους του αεροδρομίου Φρανκφούρτης.
Ψάχνει για αντικείμενα πάνω στο οδόστρομα, για πουλιά στον περίγυρο και για ανθρώπους που καμμιά φορά μπαίνουν παράνομα στον χώρο του αεροδρομίου και κλέβουν φώτα, σήματα, σημαδούρες και πάει λέγοντας (έχει κι΄εδώ απ΄αυτούς, οι πιό πολλοί όμως είναι "αλλοδαποί" χέ χέ).
Σε κάνα 10λεπτο θα πάρει το αμάξι και θα βγεί στην "πιάτσα" για να παρκάρει την πρώτη άφιξη, ώρα 4:35 απο Τορόντο.
Ο Ρόνυ είναι απ΄αυτούς που βρίσκονται στα κιτρινόμαυρα αμάξια στα αεροδρόμια και που πάνω στη σκεπή έχουν μια φωτεινή σηματοδότηση που γράφει "Follow me".
Μόλις προσγειωθούν τα αεροπλάνα ακολουθούν τον Ρόνυ ο οποίος μετά κατεβαίνει, και κρατώντας στα χέρια του δυό κόκκινες σημαδούρες τους "παρκάρει". Αφού το αεροπλάνο σταματήσει "αισίως" χαιρετάει τους πιλότους που τον ευχαριστούν μέσα απο τα τζάμια της καμπίνας, και πάει για την επόμενη άφιξη.
Τον Ρόνυ τον ξαίρουν σχεδόν όλοι οι πιλότοι που προσγειώνονται Φρανκφούρτη. 
Ινδοί, Πακιστανοί Κινέζοι, Άραβες. Έλληνες, Ισπανοί, Σουηδοί, Μεξικάνοι, μέχρι και τα υπεροπτικά αμερικανάκια, που η μύτη τους είναι δέκκα πόντους πάνω απ΄το κεφάλη τους, κάνουν μια ελαφριά υπόκληση μπροστά στον Ρόνυ που εδώ και 40 χρόνια έχει "παρκάρει" πάνω απο 1 εκ. αγιερόπλανα.
Ο Ρόνυ είναι σκούρος. Πολλές φορές μέσα στις γερμανικές μπυραρίες ο Ρόνυ πιάστηκε με δήθεν " καθαρόαιμους" γερμανούς στα χέρια γιατί τον περνούσαν για ξένο και τον πειράζανε.
Είναι λίγο φουσκωτός, απο την μπύρα, έχει στη όψη του κάτι απ΄τον Σωκράτη (τον φιλόσοφο) και γενικά είναι σιωπηλός άνθρωπος.  Η πτήση ερχόταν απο το Χίθροου και ήταν απογεματάκι όταν ο Ρόνυ πήρε το αεροπλάνο για να το παρκάρει. 
Κατέβηκε απο τ΄αμάξι και με τις σημαδούρες άρχισε να κουνάει τα χέρια του και να διαγράφει στον αέρα κάτι παράξενες φιγούρες οι οποίες είναι κωδικός για τους πιλότους.
Να αυτή τη φιγούρα, νά και την άλλη, πάρε κι΄αυτή, θα σου δώσω ακόμη μία.... μπάάάάάάάάάάμμμμμμμ.
Το μπάμ ακούστηκε σαν έκρηξη αλλά δεν ήταν. Το φτερό του αεροπλάνου ακούμπησε στο φτερό του διπλανού αλλά αυτό ήταν αρκετό για να γίνουν σοβαρές ζημιές και στα δύο αεροπλάνα και φυσικά να αναβληθούν όλες οι πτήσεις τους.

Ποιός έφταιγε ; Ο Ρόνυ η ο πιλότος ; Ο Ρόνυ επέμενε πως ο πιλότος ήταν άπειρος και δεν ακολούθησε με ακρίβεια τις συμβουλές του. Κάποιες κακές γλώσες (άάάχχχ αυτές οι παναθεματισμένες οι γλώσσες. Δεν γίνεται να τις κόψουμε ;) είπαν ότι ο πιλότος του συγκεκριμένου αεροπλάνου είχε κλέψει την καρδιά της γυναίκας του Ρόνυ και ότι αυτό ήταν η εκδίκηση.
Όπως και ν΄άχε το πράμα, κι΄εδώ μέτρησε πάλι το μέσο, ο πιλότος παρέμεινε πιλότος και ο Ρόνυ πέρασε στην δεύτερη γραμμή, ήτοι, του δώσαν ένα λεωφορείο, απ΄αυτά που καμμιά φορά μπαίνεις και στοιβάζεσαι σαν σαρδέλα, κάνεις κάνα 10λεπτο να φτάσεις στο αεροπλάνο και όταν επι τέλους φτάσεις δεν ανοίγουν οι πόρτες, και του είπαν να πεί κι΄ευχαριστώ που δεν έφαγε σούτ.

Είναι αυτή η ρημάδα η αδικία που σου κάθεται στο λαιμό, που γίνεται κόμπος, σου σφίγγει το στομάχι, σε κυνηγάει στον ύπνο και στο ξύπνιο και που πολλές φορές σου καταστρέφει την ζωή !
Δεν φτάνει δηλαδή που σε αδικίσανε καμιά φορά πληρώνεις και με την ζωή σου ! Ρε τι κόσμος είναι αυτός ;

Ο Ρόνυ έγινε ακόμη πιό σιωπηλός στη καινούργια του δουλειά, έτσι κι΄αλλιώς δεν χρειαζόταν να μιλάει πολύ. Τον φωνάζανε με τον ασύρματο και του λέγανε να πάει στην τάδε έξοδο, να παραλάβει τόσους και να τους πάει στο αεροπλάνο τάδε που βρίσκεται  στο πάρκινγ νούμερο τόσο. Ντάάάάξει !

Ωρα 20:00 και κάτι ψηλά, στο αεροδρόμιο βρέχει, τα φώτα χαρίζουν άφθονη θλίψη σ΄αυτόν το χώρο που άλλοι φεύγουν και άλλοι μένουν, και ο Ρόνυ παίρνει την εντολή να πάει στην έξοδο 16 και να παραλάβει 148 άτομα. 
Το αεροπλάνο που τους περιμένει βρίσκεται στο πάρκινγ 62.

Όλα καλά, όλα εντάξει. τα άτομα 148, ούτε ένας λειψός, αϊντε βούρ για το πάρκινγ 62. 
Πήρε τις στροφές του ο Ρόνυ, όμορφα απαλά, σκεφτόταν τα γεροντάκια και τους όρθιους μέσα στο λεωφορείο, και ήρθε και πάρκαρε μαλάκα μπρος σ΄ενα τεράστιο μπόϊνγ 737, δεν ξαίρω κι΄εγώ πόσα μέτρα μάκρος και πόσα μέτρα ύψος. Και τι τον ενδιέφερε τον Ρόνυ; Αυτός την δουλειά του την έκανε.

Το αγιερόπλανο αφού παρέμεινε κάνα δεκκάλεπτο αραχτό άρχισε να κινήται προς τον διάδρομο απογειώσεως.

" Κυρίες και κύριοι σαν καλωσωρίζουμε στην πτήση 3152 για Τζακάρτα. Η πτήση μας θα διαρκέσει 10 περίπου ώρες και θα πετάξουμε ...μπλά μπλά μπλά..."

- Ρε σύ τί είπε αυτός ; Είπε Τζακάρτα η κατάλαβα λάθος; Εγώ έχω κόψει εισητήριο για Βανκούβερ τι θα πάω να κάνω στην Τζακάρτα;
- Κι΄εγώ κάτι τέτοιο άκουσα. Μάλλον θα τα μπέρδεψε ο πιλότος γιατί αυτοί, μιά ζωή στούς δρόμους, εέέμμμ στον αέρα, έχουν χάσει τον μπούσουλά τους. Για να ρωτήσουμε. 
- Τίίί.... Τζακάρτα ! Εδώ όλος ο κόσμος πηγαίνει για Βανκούβερ :
- Ρε παιδιάάάά είναι κανείς απο σάς που πάει Τζακάρτα ;

Δυστυχώς δεν βρέθηκε ούτε ένα επιβάτης που να ήθελε να αλάξει τον σκοπό του ταξιδιού του κι΄έτσι ο πιλότος αναγκάστηκε να βγεί απ΄τον διάδρομο, να ξαναπαρκάρει, να τους πετάξει όλους έξω και να αρχίσει τα βρισίδια γι΄αυτόν που τους κουβάλησε όλους αυτούς που πάνε στο Βανκούβερ και όχι στην Τζακάρτα. τον παλιομ....α ! 

Το πόσα χαστούκια αντέχει η ψυχή του ανθρώπου είναι ένα πράμα πάρα πολύ σχετικό. Άλλος μπορεί να τρώει μπουνιές μιά ζωή και να μην τρέχει τίποτα και του άλλου μπορεί με ένα χαστουκάκι να του καταστρέψεις την ζωή (εδώ ζητώ ειλικρινά συγνώμη απο παθώντες και θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω καθόλου σκοπό,  ούτε να προσβάλω, αλλά ούτε και να ειρωνευτώ ή να περιπαίξω παρόμοιες καταστάσεις επειδή ακριβώς, τις ζώ με ανθρώπους γύρω μου  και ξαίρω τι τραγικές αλλαγές μπορούν να φέρουν στον ψυχικό μας κόσμο).
Για τον Ρόνυ ήταν ένα χαστούκι παραπάνω απ ότι άντεχε.
Μαζί με την απόλυση (πάλι τα μαμημένα τα μέσα, και κάποιες γλώσες που είπανε ότι ήτανε η εκδίκηση του πιλότου), ήρθαν και οι καταθλήψεις, ο χωρισμός με την γυναίκα του και το πιοτό, που η ποσότητα κατανάλωσής του αυξήθηκε κατακόρυφα.

Που τον έχανες, που τον έβρισκες τον Ρόνυ μετά απο τα νυχτερινά μεθύσια και τις κραιπάλες, φυσικά στο αεροδρόμιο !
Όρθιος, γαντζωμένος στα σύρματα του αεροδρομίου χάζευε τον χώρο αυτό που εδώ και 40 χρόνια είχε γίνει ο εαυτός του.
Άδεια όλα ! Νεκρά ! Αυτές τις ώρες ούτε νυχτερίδα! Άσε που αυτές θα κουφαθούν άν πλησιάσουν σε αεροδρόμιο γι΄αυτό και δεν πάνε προς τα εκεί. 
Ο Ρόνυ μονάχος και στα μάτια του δυό δάκρυα αιώνια.
Άν άντεχε και έμενε ξύπνιος μέχρι το πρωϊ, και μέχρι τότε που φτάναν οι πρώτες πτήσεις, τότε άρχισε να τους κάνει νοήματα με τα χέρια για το πώς και πού θα παρκάρουνε. Έβριζε, αναθεμάτιζε με τα λάθη των πιλότων και τελικά έπεφτε λιώμα στα χορτάρια και κοιμόταν μέχρι να τον ξυπνήσουνε οι μπάτσοι.
Τον βάζαν μέσα να ξεσουρώσει και κάθε φορά του κόβαν κι΄ένα 80άρι λογαριασμό.
Απτόητος ο Ρόνυ συνέχιζε να ζεί το όνειρό του που σιγά-σιγά τελείωνε. Συνέχιζε να βρίσκεται τα πρωϊνά  γαντζωμένος στα σύρματατα του αεροδρομίου, λιώμα απ΄το πιοτό, και συνέχιζε να δίνει εντολές για το παρκάρισμα.
Κάποιο βράδυ, αισθανόταν δυνατός, οργανώθηκε με κάτι κόφτες, πήρε και κάτι μπουκάλια βότκας και κόβωντας τα σύρματα βρέθηκε μές στο αεροδρόμιο.
Πήγε λοιπόν και την άραξε ακριβώς στην μέση του διαδρόμου και συνέχισε το πιοτό του και τους μονολόγους του.
Κανείς δεν τον άκουγε, μονολογούσε κι΄έβλεπε την ζωή του να απογειώνεται χωρίς αυτόν, έβλεπε την ζωή του να προσγειώνεται και να κατεβαίνουν όλοι αυτοί που γνώρισε αλλά ο εαυτός του παρέμενε απών.
Τον Ρόνυ τον ανακάλυψε με τα κυάλια ο αντικαταστάτης του και ο οποίος στην αρχή νόμισε πως βλέπει ένα πτώμα ξαπλωμένο στο διάδρομο. Αμέσως τηλεφώνησε στις πρώτες βοήθειες και στην αστυνομία.
Με παρέμβαση της Διεύθυνσης του αεροδρομίου και "κάποιων" κοινωνικών λειτουργών ο Ρόνυ κρίθηκε προς το παρών "ακατάληλος" για την κοινωνία και κατάληλος για το τρελάδικο.

Μιά ψυχή φέρνει γύρες μαζί με τα αεροπλάνα πάνω απο το αεροδρόμιο. Μια ψυχή τα αγγαλιάζει και τα συνοδεύει μέχρι να σταματήσουνε εντελώς. Μιά ψυχή σκορπισμένη σε 40 χρόνια λυγίζει αργά-αργά και γίνεται κρύο και ομίχλη πάνω σε μια πίστα προσγείωσης.

Είναι ο καλός μου ο Ρόνυ.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen